ИСТОРИЯ

Като древен занаят изработката на килими и пътеки в Котел има дълбоки исторически корени. За това свидетелстват запазени модели на килими още от XVIII век. Посветени на конкретни народни обичаи, те са съхранили своята привлекателност през вековете.


Векове наред българките са тъкали облеклото, завивките, постелките си и други предмети за своя бит.С основаването на Котел е възникнало котленското килимарство. То се е обособило като домашно производство за задоволяване на битовите нужди на семейството, което впоследствие се обогатява в художествено отношение и е прераснало в ярко изразен художествен занаят.Котленски килими | История на килимите и пътеките
Наред с козяците и топлите завивки килимът е бил неделима част от покъщината на котленския дом. За зараждането и развитието на килимарството е помогнал планинският терен с изобилни пасища, които позволяват да се отглеждат големи стада овце и едър добитък. 


През лятото тези стада са били пръснати по целия Балкан, през зимата са ги откарвали в Беломорието, а по-късно в Добруджа. От вълната са изработвали аби и шаяци, които са продавали в различни градове на Отоманската империя, а килимите са били предназначени за лична домашна употреба.


По броя на килимите, които някоя фамилия е притежавала, се е съдило за нейното благосъстояние.Ганка губери тъчеше,
губери още килими,
губери айналиени,
с крайове турунджиени.Лазове ходят на Котел
и все за Ганка разпитват,
где седи Ганка Попова,
Попова Попиванова.
Искаме да я видиме,
искаме да я питаме - 
как тъче Ганка губери
губери още килими.Мурафет да й вземеме,
в Анадол да го занесем - 
да видят наш'те ханъми
губери още килими.


/ Стара котленска песен /

 
Котленски килими | История на килимите и пътекитеПонеже един килим се тъче бавно, за да се улеснят котленките са образували работна група или задруга, която след като изтъче един килим, помага на друга жена от групата.


Мястото, а по-точно подставката, където се държали тъканите, се нарича „диплуз“. Тя представлява скована от дъски площадка, която е окачена с въже, тел или синджири за тавана. На тази площадка се нареждали ценните тъкани, които са вадили при семейни тържества и народни празници.


Котленски килими | История на килимите и пътеките


Според предназначението КИЛИМИТЕ биват: за застилане на под, на миндер или диван. В зависимост от това КИЛИМИТЕ са с най-различни размери. Строго определени размери не съществуват. Тъкали са ги според нуждите и формата на помещението.


Сегашното производство на килими е отишло твърде напред по отношение на техническото изпълнение и по количество на продукцията в сравнение с миналото. То обаче отстъпва много в художествено отношение от някогашното производство.
Котленски килими | История на килимите и пътеките
Характеристики и параметри на котленските килими може да намерите на КИЛИМИТЕ
Вие сте - 
Архитекти, Дизайнери, Декоратори, Студио за интериорен дизайн или Шоурум за обзавеждане  

И предлагате - Интериорни решения, Декорация за дома, Арт продукти


Научете подробности на линка относно предложението ни за ПАРТНЬОРСТВО , в което сме описали преференциалните ни условия за Вас, различните възможни варианти за съвместна работа и повече за нашите продукти. Котленски килими | История на килимите и пътеките
office@kotlenski-kilimi.bg


Котленски килими | История на килимите и пътеките
В случай, че не използвате често email може да ни изпратите съобщение и през Messenger - кликнете върху иконката.


Котленски килими | История на килимите и пътеките
Пишете ни и в Instagram


Котленски килими | История на килимите и пътеките


Този традиционно наш занаят е застрашен от вписване в "Червената книга" на изчезващите видове българско приложно изкуство.

Сподели
Допринесете този традиционно наш занаят да не бъде застрашен от вписване в "Червената книга" на изчезващите видове българско приложно изкуство, като споделите и запознаете Вашите приятели във фейсбук с това българско вълшебство.


Следете ни в Facebook 👇
____________________________________________________________________________________


Котленски килими | История на килимите и пътеките


Всички права запазени

Всички изображения, картинки, текстове и друга информация, публикувани на този уебсайт, са собственост на Лайф Дизайн ООД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

Всяко възпроизвеждане, разпространение, промяна, публичен показ и др. на част или цялото съдържание на уебсайта, извън горната хипотеза, е забранено и се преследва по предвидения от закона ред, освен ако е налице изрично съгласие на Лайф Дизайн ООД за съответния вид използване.


Copyright © 2014-2024  |  Лайф Дизайн ООД
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.